ЦОИДУЕМ

“Да уловим феята на знанието с ръцете на децата, сърцата на учителите и опита на нашите родители”

Направления:
1. Дейности за овластяване и ангажиране на родителите: създаване на родителски клубове; включване на родители като помощник на учителя в разнотипни дейности; организиране на родителски лектории „На кафе в училище”(Снимки);

На родителска среща в училище, проведена на 5.10.2016 г., предложихме на родителите идеята за създаване на родителски клуб. Тази идея те посрещнаха с голямо вълнение и любопитство. Родителите предложиха кои да са участниците в клуба.  Избрани бяха 18 родители от селата Глогинка, Априлово, Звезда и Светлен. След родителската среща се проведе първото заседание на родителския клуб. За председател на клуба бе избрана Даниела Димитрова, за секретар – Ренгинар Камилова. Запознахме родителите с целите на  проект: „Да уловим феята на знанието с ръцете на децата, сърцата на учителите и опита на нашите родители“, КП 33.15-2016 от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства през учебната 2016/2017 година. На тази първа сбирка обсъдихме и актуални въпроси в училище, какви проблеми вълнуват родителите и децата. Родителите попълниха и декларация за информирано съгласие.

На 28.10.2017 г. проведохме среща- лектория с Родителския клуб от село Ломци. Предварително изпратихме покани до членовете на Родителските клубове. Темата на тази среща беше ,,Нека повече да бъдем заедно‘‘. За опознаване и загряване проведохме с родителите анкета ,,Какъв исках да стана като порасна’’ и ,,Какъв станах’’; ,, Какво очакват родителите от децата’’; ,,Какво очакват децата от своите родители‘‘. Родителите споделиха, че много малко от тях са постигнали мечтата си и пожелаха това да не се случва с тяхното дете, бяха убедени, че децата им трябва да учат и изявиха желание да помагат на своите деца в осъществяване на мечтите им. С презентация припомнихме традиционните форми на общуване между родители и училище и колко са стресиращи те и за децата и за родителите. Разказахме какви дейности сме осъществили с децата от началото на годината и обсъдихме заедно нови, различни форми на общуване, които да осъществим при следващи срещи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 3.11. членове на клуба заедно със „сръчковците“ посетиха с. Априлово. Баба Янка ги запозна с техниката на плетене на рогозки от царевична шума /беленица/, дядо Реджеб, който е прадядо на наш ученик, им показа как се плете дамаджана, друга баба им показа различни техники за плетене на терлици. И родителите и децата се забавляваха много и също се опитаха да плетат.

На 24.11.2016 г. се проведе среща на Родителския клуб, на която запознахме родителите  с  графика на дейностите на Родителския клуб през годината, планирахме съвместни дейности за организиране на Коледния базар и Празника на буквите през месец март и  срещата с Родителския клуб на с. Ломци през януари. Родителите с радост изявиха желание да участват в подготовката и организацията на Коледния базар и почерпката на децата за Празника на буквите, като решиха в това да се включат и други родители на учениците

    

На 23.12. в училище се проведе Коледен благотворителен базар и коледен концерт. Много от предметите за базара бяха изработени от групата на сръчните ръчички. В организацията, подреждането и приготовленията на Коледния базар се включиха членове на родителския клуб, членовете на ученическия парламент и други родители. След базара родителите се забавляваха заедно с децата, а децата с голямо желание показаха на родителите си какви песни и танци са научили.

На 28.02.2017 г. в компютърния кабинет  се проведе лектория с членове на Родителския клуб  на тема ,,Училище за родители – агресията в училище“. Разгледани бяха причините за агресията при децата и как родителите могат да помогнат при овладяването и. Родителите с интерес изгледаха презентацията. След нея  коментираха, споделяха случки със своите деца, задаваха въпроси. Припомниха си, че трябва да общуват повече с децата си и да им помагат.

На 27.03.2017г. посрещнахме заедно празника на първокласниците – ,,Букварче, мое другарче“. Членове на родителския клуб и родителите на първокласниците присъстваха на тържеството и се радваха на децата. Първокласниците с гордост показаха как могат да четат и колко много стихчета и песнички са научили. Майките помогнаха в организиране на почерпката на децата.

DSCN0062     DSCN0089

На 28.04.2017 г. в учителската стая проведохме среща на родителския клуб  на тема “На кафе и чай в училище”. Обсъдихме какво е участието на родителския клуб в дейността на училището досега, какво може още да се направи и какви дейности предстоят. Родителите се интересуваха от състоянието на материално-техническата база, опазването й и изразиха желание да помогнат при боядисването и освежаването на стаите и коридорите през лятото според възможностите си и свободното си време. Поканихме родители и близки на децата на тържеството на 31 май, за да видят съвместното изпълнение на ученици и пенсионерския клуб от общинското състезание “Спорт и танци – заедно за здраве и дълголетие’’.

Обсъдихме и предстоящата екскурзия до град Габрово и етнографски музей ,,Етъра‘‘. 

През месец април ученици, заедно с родители и баби от пенсионерския клуб усилено тренираха за участие в общинското състезание “Спорт и танци – заедно за здраве и дълголетие”. На тържество на 31.05.2017 г.  Участниците в групата „Спорт и танци – заедно за здраве и дълголетие“ представиха своето изпълнение, с което спечелиха първо място на общинското състезание, пред другите деца от училище и пред своите родители.

   

Родителите изразиха своето удовлетворение от дейността си на учениците и от своята дейност през годината и изявиха желание сътрудничеството между училище и родители да продължи.

На 9.06.2017 г. група родители, по инициатива на участниците в родителския клуб,  придружиха своите деца в град В. Търново.Там ученици от нашето училище участваха с изработените от тях в ученическо родителския клуб ,,Сръчни ръце – имам занаят“ предмети на детския ромски фестивал ,,Отворено сърце‘‘

На 23.06. 2017 г. се проведе съвместна екскурзия с ученици и родители от с. Ломци до Габрово и Етнографски комплекс „Етъра“. Присъстващите родители  прекараха незабравими часове с децата си, правиха си снимки и споделиха, че сега оценяват колко отговорна е учителската професия. От екскурзията децата се завърнаха с много научени нови неща за образованието и занаятите в миналото, а родителите- радостни, че са били заедно с децата си.

    

2. Учредяване и функциониране на  родителско-ученически клубове по интереси във всяко от училищата: „Работилница на сръчните ръце: имам занаят” (Снимки)

Часовете по проекта стартираха на 3.10.2016 г.

Още с първата тема бе привлечен интересът на децата. Те разбраха, че в работилничката ще се случва нещо по-различно от това в класната стая.

В 8 поредни часа те лепиха, сушиха, оцветяваха и лакираха предметите, изработени от тях с техниката папие маше, а имено сервиз за чай и купа с есенни плодове. Всяко дете се стремеше неговата чаша и чинийка да станат най-красиви. Интересуваха се дали всеки предмет може да се изработи с тази техника.

    

 

На 3.11. „сръчковците“ посетиха с. Априлово. Баба Янка ги запозна с техниката на плетене на рогозки от царевична шума /беленица/, а дядо Реджеб им показа как се плете дамаджана. Жена от селото донесе свои ръчно изплетени терлици. Показа на учениците как се плетат и се получават интересни шарки и мотиви върху тях. Децата бяха много впечатлени от тези старинни занаяти, включиха се активно в плетенето на основата на рогозка и пожелаха отново да се срещнат с баба Янка и дядо Реджеб, за да им покажат и те изделията и предметите, които сами са сътворили.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С желание децата събираха и носеха от домовете си яйчени черупки. В тази дейност се включихи и всички учители от училището. В часа децата начупиха черупките от яйца, залепиха ги с лепило Ц-200 върху стари дискове. Получиха се красиви мозайки. В следващия час ги боядисаха бели и залепиха върху мозайката предварително избрани от тях салфетки с новогодишни и коледни мотиви. Когато лепилото изсъхна децата лакираха салфетките. Получиха се страхотни сувенири, които бяха част от коледната елха. Така децата се запознаха с техниката „декупаж“.

В следващите часове от ролки от тоалетна хартия и цветен брокат „сръчковците“ изработиха коледни звезди и коледен венец, а от пластмасови чаши за кафе сглобиха снежен човек, който бе поставен до коледна елха във фоайето на училището.

      

Последния ден преди Коледната ваканция учениците подредиха сувенирите/дискове украсени с техниката „декупаж“, пингвини от пластмасови бутилки, елхичка –изплетена от вестници ,коледни звезди ,изработени от кори за яйца и др. изработени от тях предмети/ във фоайето на училището, където традиционно се провежда Коледния базар. Изложените предмети предизвикаха възхищението на останалите ученици и учители и бяха закупени.

В края на месец февруари децата  изработипа традиционни български мартенички, които на 1.03. завързаха на ръцете на всички ученици, учители, работещите в кооперацията на селото и децата от детската градина.

  Учудването на децата беше голямо, когато им поставих за задача да донесат стари вестници, защото от тях ще плетем кошници. С желание рязаха правоъгълни ленти, които навиваха на фунии. Осмокласничките се справиха по-добре с навиването и помагаха на по-малките. Всички нямаха търпение да им покажа как се плетат кошници от вестници, за да започнат и те. Заедно избрахме моделите, направихме основите и всеки започна да твори. В следващите часове по-сръчните деца, които си изплетоха кошничките направиха вази за сухи цветя, а Есра и Мария от осми клас изплетоха и венец. Плетенето с хартиени фунийки толкова хареса на децата, че обещаха лятото да събират прочетените от родителите им вестници и пожелаха следващата учебна година  да продължим да плетем и да изработваме и други предмети.

    С изплетените от вестници  предмети: различни по форма кошници, вази за сухи цветя, моливници и др., учениците участваха със свой щанд във фестивал „Отворено сърце“ в гр. Велико Търново на 9 и 10 юни.

                               

   Естествен завършек на дейността по проекта беше екскурзията до Габрово и Етнографски комплекс „Етъра“, където децата се запознаха и с други занаяти /тъкачество, грънчарство, плетачество и др./

                             

3. Дейности за активизиране на учениците: Създаване на ученически парламенти – с ученици от смесен етнически състав с цел активно включване на учениците в училищния живот; ангажирането и овластяването им за вземане на решения, касаещи техния престой в училище; подкрепа за застрашените от отпадане ученици.

За да бъде създаден работещ Ученически парламент, всяка паралелка от училището избра чрез явен вот своите представители в него. На първото свикано заседание децата избраха Избирателна комисия, която да подготви провеждането на честни и демократични избори. Изработени бяха план за провеждане на изборите, плакат, избирателни списъци, бюлетини, лични карти, с които избирателите трябваше да упражнят своето право на глас за председател на Ученическия парламент. Определена беше дата за провеждане на дебати и дата за провеждане на изборите. Трима ученика Есра Мустафова и Айлин Зекериев от осми клас и Бейтин Бейтулов от седми клас написаха свои предизборни програми. В деня преди изборите бяха организирани публични дебати, на които тримата кандидати представиха своите  програми. Избирателната активност беше 88% от всички ученици в училището. От кметството в с. Светлен предоставиха урна и параван, за да се гарантара максимално тайната на вота. Всеки ученик влизаше да гласува като представи лична карта, беше отбелязан в   избирателния списък, получи бюлетина. Преди да пусне своя вот в урната, бюлетината беше подпечатвана с печата на училището, а след това ученикът се подписваше в списъка в знак, че е гласувал.  В края на изборния ден, избирателната комисия оформи изборния протокол, като отчете броя на празните, недействителни и действителни бюлетини и обявиха резултатите от проведените избори. Така Основно училище „Антон Страшимиров“ в с. Светлен има легитимно избран председател на Ученическия парламент – Бейтин Бейтулов, а всеки ученик получи своя урок по гражданско възпитание.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След избора на председател, на свое заседание Ученическият парламент решиха заместник-председател и секретар да станат другите двама кандидата.

В следващите дни беше създаден Правилник и План за работата на парламента, сформирани бяха комисии с определени задължения.

На всяко следващо заседание на Ученически парламент бяха отчитани свършените задачи и се избираха отговорници за предстоящите. Така, дори и най-малките членове на парламента се учеха да бъдат отговорни и изпълнителни, изискващи и справящи се с конкретните ангажименти, които поемат.

На 28 октомври в ОУ „Антон Страшимиров“ – с. Светлен дойдоха на гости представителите на Ученическия парламент от партниращото училище ОУ „Христо Ботев“ – с. Ломци. Срещата мина в добро настроение, учениците споделяха своите планове за работата си през настоящата учебна година, играха интерактивни игри.

15326300_150362485441919_6546705987889285377_o  15391287_150362475441920_6664042819273935654_o  15385432_150362455441922_5126129935031213327_o

Едно от първите събития, които проведе Ученическия парламент беше Денят на самоуправлението. На специални бланки, учениците попълваха своите заявления и ги предаваха на служителите, когото искаха да заместват. Така всеки учител, във всеки час имаше свой заместник. Заместващ-директорът издаде заповед за това, а в Деня на самоуправлението влизаше „на проверки“ в часовете и пишеше констативни протоколи. Имаше деца, които бяха чистачи, работник-кухня, домакин. Всички ученици се включиха с голямо желание, опитваха се да приличат на своите учители. Ентусиазмът беше много голям и заместването продължи да се случва и в отделни часове и през следващата седмица.

И първокласниците имаха нова учителка.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Есра от осми клас раздава закуските.

С наближаването на новогодишните празници, Ученическият парламент организира конкурс за най-добре украсена стая. Децата изработиха сувенири, които продаваха на проведения Коледен пазар.

Поради удължената зимна ваканция Денят на думата „благодаря“ беше проведен във фейсбук групата на училището, където в нарочна публикация всеки изказа своята благодарност към ученици и учители.

За организиране на дискусия „Моето село“, членовете на Ученическия парламент, съвместно с други ученици, събраха информация за техните села, като се срещаха с възрастни хора, секретари на читалища, кметове. Най-любопитните факти за селата събраха в презентация и колажи, с които участваха в Средношколска конференция, организирана от СУ „Любен Каравелов“ – гр. Варна, от където се върнаха със спечелено първо място.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За отбелязване на Денят на спонтанните актове на доброта чрез плакати беше отправена покана към учениците от училището да разкажат за добра постъпка, на която те са били свидетели или самите те са участници. С част от разказаните истории беше направено табло, което беше закачено на видно място в училище.

Чрез разяснителна кампания, чрез плакати поставени на визни места в училището и  по класове беше обявен Денят на розовата фанелка. Участниците в Ученическия парламент подканиха своите съученици и учители да се облекат в розово и изработеха специални стикери, които раздадоха на всички. Подготвихме и кратко представяне за същността на кампанията.

                     

С интерактавни игри по класове и много емоция бяха обяснени опасностите, които носи общуването в интернет и пътищата, по които можем да се справим с тях. Така бе отбелязан и Денят за безопасен интернет и кибертормоза.

През последната седмица на февруари цялото училище беше ангажирано с изработката на мартеници. Настроението беше приповдигнато и учениците очакваха с голяма надежда да разберат кой е победителят в тематичния конкурс. Съвместтно с клуб „Имам занаят“ направените мартенички бяха подарени на децата от училището,детската градина в с.Светлен, кметство, читалище. Много сърдечно децата бяха посрещнати от председателя на земеделска кооперация „Напредък“ с. Светлен.

Денят на поезията беше отбелязан с прочит на стихотворенията „Рокля” на Петър Стефанов, „Ако” на Ръдиърд Киплинг и „Изгонени от час“ на Петя Дубарова. Докосванията до поезията вдъхнови децата да търсят доброто и красивото около себе си.

Международният ден на Земята – 22 април беше отбелязан с прожекция на филма Дом (Home) на Люк Бесон. Седмици наред това беше повод за коментари сред учениците в училище и мисълта за опазване на планетата чиста породи идеи, които да бъдат реализирани през следващата учебна година проведени от бъдещия Ученически парламент.

       

С голям ентусиазъм, макар и извън на плана на парламента, беше отбелязан Денят на Европа. На събитието присъстваха освен ученици, кметът на с. Светлен, читалищни дейци, граждани.

  

Дискусията и игрите, организирани по повод Деня на приятелството, доведе до изводи, че всички могат да бъдат приятели на различно ниво, че понякога приятелят е човекът, с когото мечтаем и споделяме, а друг път – човекът, с който имаме общи интереси.

Целият месец юни беше посветен на изпращането на завършващите ученици. Всеки ден се раждаха нови идеи, така че 15 юни ще остане незабравим спомен за всеки седмокласник и осмокласник.

Партньор: Основно училище “Христо Ботев” – с. Ломци, общ. Попово